שלילת רישיון
פסילת רישיון נהיגה
שלילת רישיון היא סנקציה שמופעלת כנגד נהגים שביצעו עבירות תנועה. זה המקום לפרט שיש נסיבות שונות להפעלת הסנקציה ושעל פי נסיבות אלו השלילה בפועל תתבצע על ידי גורמים שונים.
בית משפט, קצין משטרה ומשרד הרישוי
יש 3 תרחישים עיקריים בהם תתבצע שלילת רישיון. התרחיש המוכר ביותר הוא שלילת רישיון כאמצעי ענישה בתום הליך משפטי שהטיל בית המשפט (או במסגרת הסדר טיעון שגובש בין התביעה לעורך הדין של הנהג). תרחיש נוסף הוא שלילה מנהלית שמתבצעת בסמכות קצין משטרה. התרחיש הזה יתרחש כאשר נהג מעוכב אחרי שהמשטרה בשטח זיהתה או מצאה ראיות לעבירת תנועה חמורה (למשל, הנהג נצפה עובר באור אדום, נתפס במכמונת מהירות נוסע במהירות מופרזת הגבוהה משמעותית מהמותר או שבדיקת ינשוף העלתה שהוא נהג בשכרות). במקרה זה שלילה תהיה לזמן מוגבל של לא יותר מ-30 יום עד להתנעת ההליך המשפטי. סוג נוסף של שלילת רישיון, שגם הוא נחשב כסנקציה, זו שלילת רישיון שמתבצעת ישירות, ובאופן אוטומטי, על ידי משרד הרישוי כאשר נהג צובר 36 נקודות חובה, במקרה כזה הרישיון נשלל אוטומטית ל-3 חודשים (אם בתקופה של 6 שנים נהג יצבור פעמיים סכום של 36 נקודות השלילה תהיה ל-9 חודשים). כאשר מערערים על שלילה חשוב להבין באלו נסיבות היא הוטלה, כי נסיבות אלו גם יכתיבו את דרך הפעולה המשפטית כאשר באים לערער על שלילת הרישיון ומנסים להפוך את ההחלטה.
לא לוותר על ייצוג משפטי
ערעור על שלילת רישיון אינו הליך משפטי שמומלץ לעשות באופן עצמאי. זה בדיוק מסוג המקרים שרק עורך דין תעבורה מנוסה, כמו למשל עורך הדין אליאב תמם, שלומד את התיק לעומק ומכר היטב את הפסיקה ואת התקדימים הרלוונטיים, עשוי למצוא עילה או אסטרטגיה משפטית שתאפשר לו להפוך את הקערה על פיה ולבטל את שלילת הרישיון או לקצר את משכה. עורך דין תעבורה מנוסה ידע להציף נסיבות מיוחדות הנוגעות לנהג ולהצביע על ענישה לא מידתית או במקרה והשלילה היא שלילה אוטומטית המתרחשת בגין צבירת נקודות הוא עשוי לערער על הצבירה של חלק מהנקודות, ובמקרה שיצליח ‘למחוק’ מספר נקודות גם הפסילה האוטומטית תבוטל.